Evde Turunçgil Fidanı Yetiştirme
Fidan Yetiştirme
Evde Turunçgil Fidanı Bakımı:

Toprak her zaman nemli kalacak şekilde sulanmalıdır.
Sulama zamanı genelde fidanın bulunduğu ortamın sıcaklığına, nem oranına ve fidanın yaşına göre değişebilmektedir.
Ne zaman sulamanız gerektiğinin kontrolü genelde elinizle toprağı kontrol ederek sağlanır.
Eğer fidan toprağı kurumuş ise saksının altındaki deliklerden su gelecek kadar sulayabilirsiniz.
Aşırı sulama fidanın köklerine zarar verebileceği gibi gelişimini de olumsuz etkiler. 


Klima ve Kalorifer Peteği gibi ısıtıcılardan uzak tutulmalıdır.
Isıtıcıların yakınındaki hava ısıdan dolayı nemini kaybeder ve kurur bu da fidanın yapraklarının hızlıca su kaybına yol açar.
Bu yüzden fidan için olumsuz bir gelişim ortamı sağlar.
Bu yüzden fidanlar ısıtıcılardan uzak tutulmalıdır.


Düzenli gübreleme fidanın gelişimi ve sağlığı açısından önemli rol oynar.
Unutmayalım ki fidanlar da birer canlıdır.
Beslenmesine önem veren bir çocuk ile düzensiz beslenen bir çocuk arasında gelişim farkları olduğu gibi fidanlarda da iyi beslenen bir fidan ile yeterli beslenmeyen bir fidan arasında ciddi farklar olur.
Fidanın hayatını devam ettirmesi için su önemli rol oynar ancak gelişimi ve verimi için de gübre ciddi bir etkiye sahiptir.
Trunçgil fidanlarında özellikle gelişimlerinin ve meyve üretimlerinin hızlandığı sıcak bahar ve yaz aylarında gübre ihtiyacı yüksek olur.
Bu dönemlerde düzenli gübre(besin) takviyesi fidanınızı bambaşka bir noktaya taşıyacaktır.


Turunçgil fidanlarında budama fidanın daha güzel şekil almasını sağlar ve meyve verimini arttırır.
Turunçgil fidanları fidanınızın almasını istediğiniz şekle göre budanmalıdır.
Fidanınız istediğiniz uzunluğa ulaştığında yukarı uzayan dalının budaması fidanın yan dallara yönelmesini sağlar ve böylelikle fidanınız daha düzenli bir şekil alacaktır.
Ayrıca fidanınızda içeriye doğru çıkan filizler görürseniz bunları da kopartırsanız fidanınızın daha düzenli bir şekilde büyümesini sağlarsınız.
Turunçgil fidanlarında budama işlemi genelde bahar aylarının başında havalar ısınmaya başlarken yapılacağı gibi bunun dışındaki zamanlarda da yapılabilir.
Bunun fidan açısından zararı olmaz, aksine faydası olur. Fidanınızda bazı dallar illa ki kuruyacaktır, sakın korkmayın bu fidanınız kuruyor demek değildir.
Bu kuruyan dalları dibinden, ana daldan çıktıkları bölgeden düz bir şekilde budarsanız, ana dal orada oluşan yarayı zamanla kapatacaktır, böylece fidanınızı da görsel bozuklukta olmayacaktır.


Turunçgil fidanları güneşi sever.

Günde 6-8 saat güneş alabilen turunçgil fidanları daha verimli olur.
Bu yüzden fidanınız için evinizde yer seçerken en çok güneş alan yerleri tercih etmenizde fayda vardır.
Güney ve güneybatı cephesine bakan pencereler genelde daha çok güneş alacağı için bu bölgeleri tercih edebilirsiniz.
Bunun dışında fidanınızı bahar ve yaz aylarında açık alana alarak güneşten daha çok faydalanmasını sağlamanız da fidanınız için etkili bir yöntemdir. 
Turunçgil Fidanlarında Saksı Tercihi ve Dikimi
Fidan Bakımı
Fidan Dikimi:

Saksı Tercihi:

Seçilecek saksının boyutu fidanın yaşına göre uygun olmalıdır. Eğer küçük yaş fidan için büyük saksıya dikim yapılırsa bu fidanın toprak üstü gelişimini yavaşlatır. O yüzden fidanınız yaşlandıkça saksısını büyütmelisiniz. 3 Yaş fidanlar için genelde 17-20 litre arası saksılar uygundur. Fidanınız 5-6 yaşına geldiğinde saksısını değiştirmenizde fayda var. Seçeceğiniz saksıların altlarında KESİNLİKLE su çıkış delikleri olması lazım. Eğer plastik bir saksı aldıysanız ve altında delik yoksa sivri bir metali ısıtarak altına 5-6 adet kurşun kalem genişliğinde delikler açabilirsiniz. Ayrıca saksının içine alt tarafına 4-5 cm yüksekliğine kadar taşlarla doldurursanız bu da köklerin alt tarafa uzamasını engeller ve dolayısıyla saksının altında biriken su köklere zarar vermez.

Toprak tercihi:

Toprak tercihinizde biz genelde torf ya da torflu bitki toprağı tavsiye ediyoruz. Bu tarz toprak hem su tutmaz ve köklerin çürümesini engeller, hem de hafif olduğu için saksınızın yerini değiştirmeniz daha kolay olur. Ama torflu toprak kullanıyorsanız kesinlikle sıvı gübre takviyesi de yapmanız gerekir. Bununla birlikte iyi havalanmış ve temizliğinden emin olduğunuz bahçe toprağı da kullanabilirsiniz, ancak bahçe toprağı temiz değilse beraberinde fidan için zararlıları da getirebileceği için risklidir.

Dikim prosedürü:

Tüplü fidanınızı dikerken saksınızı hazırladıktan sonra fidanın tüpünü yani poşetini kesip çıkartıyorsunuz ve direk toprağıyla birlikte köklerine zarar vermeden saksıda yerine yerleştiriyorsunuz. Fidan tüpteyken neresine kadar toprağın içindeyse yine aynı seviyede olacak şekilde saksıda kalan boşlukları toprakla dolduruyorsunuz. Doldurum sırasında toprağı sıkılaştırmayı unutmayın ki içinde boşluklar kalmasın. Sonrasında 20 litrelik saksılar için yaklaşık 1,5 litre can suyu vermeniz yeterli olacaktır. Birkaç sulama sonrasında saksıdaki toprak seviyesinde alçalma görebilirsiniz, bu ıslanan toprağın sıkılaşmasından olur. Bu durumda azalan seviyeyi toprak takviyesi ile tekrar normal haline getirebilirsiniz.